Hoppa till huvudinnehållet
  • svenska
  • Deutsch
  • English

Tips för att undvika onda fötter i pjäxor

Ta hand om dina fötter, undvik smärta vid skidåkning.

Bergen, nysnön, den strålande solen och den obefläckade blå himlen; alla ingredienser för en underbar dag av skidåkning passar perfekt ihop. Med ett undantag: komforten för dina fötter. Vintrarna kommer och går, liksom samma fråga. Alltid de där små irritationsmomenten, domningar eller till och med outhärdlig smärta som förvandlar dina skidpass till tortyr. Ibland stjäl obehaget av dina fötter i dina pjäxor mycket av det nöje som sporten borde ge dig.

Laurent Tacussel, ansvarig för International Training på Sidas och med över 20 års erfarenhet av bootfitting, har utvecklat mer än bara expertis inom detta område: han har omvandlat förhållandet mellan din fot och din pjäxa till en riktig konst.

Här är hans 12 experttips för att vara säker på att dina pjäxor aldrig gör ont igen.

 

INNAN DU ÅKER SKIDOR, VAR VÄL UTRUSTAD OCH VÄL FÖRBEREDD

1 / "Utrusta dig väl"
Det finns inga dåliga pjäxor på marknaden, bara bra fötter instängda i olämpliga pjäxor med otillräcklig utrustning. Eftersom din fots komfort inte bara beror på ditt val av pjäxa! Det ligger i sammansättningen av en vinnande kombination: Pjäxan, men också strumpan, sulan och innerskon.

2 / "Jobba med din pjäxa innan du åker med den"
Trots fantastisk utrustning kommer den första dagen med dina nya pjäxor oundvikligen att sätta din fot på prov med den onaturliga instängdhet som den möter. För att minska stressen under denna första skiddag, ta på dig pjäxorna flera gånger hemma i förväg och gå i dem för att få dem att flexa.

3 / "Förbered dina fötter"
Att förbereda dina fötter för att anpassa sig till en situation som de inte är vana vid innebär lite rutin och förväntan inför varje pass, men detta kommer att bli din räddning. Att massera fotvalvet genom att rulla en tennisboll under den, kontrollera att tånaglar är klippta och applicera en fuktgivande eller antifriktionskräm är alla små steg som begränsar risken för domningar, blåsor eller överhettning.

 

PÅ SKIDDAGEN

4 / "Ta på dig pjäxor i rumstemperatur"
Inget är värre för dina fötters komfort än att börja dagen med att ta på dig kalla stövlar. För att undvika detta ska du inte lämna dem utomhus över natten, i källaren eller i bilens bagageutrymme.

5 / "Sätt på dig pjäxan ordentligt"
Du minns säkert skidåkare som har kämpat för att ta på sig pjäxorna, sittande i bagageutrymmet på bilen på parkeringen i snön. Det finns dock en ganska enkel teknik att följa för att inte orsaka smärta i foten så fort den kommer i kontakt med stöveln. Hjälp vristen i stöveln av dra isär skalet. Det kan hjälpa att dra tungan på pjäxan upp och i sidled.

6 /: "Justera din pjäxa korrekt"
Korrekt justering av pjäxorna innebär att du känner att du sitter fast ordentligt utan att klämmas. Du är den enda som kan bedöma denna känsla. Du måste därför vara uppmärksam på trycket som utövas på dina fötter när stöveln är stängd. Ett litet tips: lyssna på ljudet av dina spännen när de klickar mot skalet när du spänner dom. Det ska inte låta för tråkigt.

7 / "Justera din stövel allt eftersom dagen fortskrider"
Allt eftersom dagen fortskrider tenderar materialen som bildar innerskon naturligt att lägga sig under tyngden av ansträngningen. Så du kan behöva justera din pjäxa genom att dra åt spärrarna efter några timmars skidåkning för att bibehålla komfort och precision.

8 / "Släpp fötterna under rasterna"
Det är få skidåkare som inte tar en paus från sin långa dag i fjällen. Oavsett om det är för en kaffe, lunch eller på stolliften, att lätta fötterna från trycket från spännena i några minuter kommer att vara en livräddare senare under dagen.

 

APRÈS-SKI, I SLUTET AV DIN SKIDDAG

Fötternas komfort är också en fråga om förväntan. Tro oss, imorgon kommer du att vara tacksam för att ha tagit några extra minuter av omsorg idag, innan den varma chokladen, trots att du är utmattad av dagens skidåknings ansträngningar.



9 / "Ta av dina pjäxor ordentligt"
Precis som när du tar på dig den i början av dagen måste du vara försiktig med hur du tar av dig pjäxorna i slutet av eftermiddagen. Återigen, sätt tummarna mellan skalet och fodret vid vristen. Detta kommer att bidra till att i synnerhet förhindra att de inre delarna av stöveln, i synnerhet sulan och tungan på din liner, inte ändrar position för nästa dag.



10 / "Torka dina pjäxor"
Istället för att slentrianmässigt kasta dina pjäxor i bagageutrymmet på bilen så fort du tar av dem, ställ in pjäxan rätt och stäng spännena. När du kommer hem, ta bort innerskon från skalet och torka dem sedan, antingen med en skotork eller genom att placera dem nära en värmekälla, men utan att vara i direkt kontakt med värmekällan. Risken med att inte göra det är påverkan på egenskaperna och formen på skummet som utgör dina innerskor.



11 / "Ta initiativ om smärtan kvarstår"
Om du känner obehag i fötterna vid slutet utav dagen, småvärk eller till och med smärta, var inte fatalistisk. Inget behov av att ge upp. Det finns lösningar. Först kanske prova GEL benskydd, som kan integreras i strumpor, eller inte.



12 / "Underhåll dina pjäxor under lång tid"
I slutet av säsongen, innan du stoppar upp pjäxorna som tjänat dig så troget under hela vintern, låt dem torka två eller tre dagar utomhus, efter att ha demonterat alla komponenter tidigare, från fodret till skalet via sulan . Sedan, efter det, förvara dem i ett torrt rum, skyddat från ljus och i en väska avsedd för pjäxor.

Vi kanske inte riktigt har Amors pil för att skapa ett evigt band mellan dina fötter och dina pjäxor, men med dessa tips kan de åtminstone nu bli vänner.

Din varukorg